Här är några vanliga frågor och deras svar.
Maila mig om du har fler frågor som du vill ha svar på.

Varför etanoldrift?

När man använder ett etanoldrivet fordon så bidrar man inte till någon ökad koldioxidhalt i atmosfären. Även andra giftiga utsläpp minskar jämfört med bensindrift. Dessutom är etanol ett bränsle som vi till stor del kan producera själva, och slipper då beroendet av den alltmer sinande oljan. Vi får fler arbetstillfällen i Sverige, samtidigt som de miljöfarliga oljetransporterna minskar.

Har etanolen några nackdelar?

Om man kör helt på etanol blir bilen ofta lite svårare att starta när det är kallt ute. Detta kan avhjälpas med att t ex använda motorvärmare under vinterhalvåret, vilket rekommenderas starkt. Eller så kan man köra på en högre andel bensin under den kalla årstiden, eller använda startgas. Observera att man måste vara försiktig vid användning av startgas, det räcker med en mycket liten "dusch" vid insuget. Sprutar man för mycket riskerar man en kraftig baktändning som kan skada motorn. Detta gäller speciellt bilar med insprutningsrör av plast. Motorvärmare är helt klart att föredra, jag använder bara startgas när jag inte har tillgång till eluttag till värmaren. Det experimenteras också med olika former av förvärmning av bränslet, och på www.etanol.nu har några snillen kommit på att man kan montera ett motstånd på temperaturgivaren för att lura styrboxen att det är kallare än det är och på så sätt få mer bränsle till motorn vid starten. Detta verkar i stort sett eliminera kallstartsproblemet och komponenterna till detta är mycket billiga, ca 18 kr.

Vid blandning av etanol och bensin är nackdelen att man får tanka dubbelt, det är alltså lite krångligare. Annars ser jag bara fördelar med att köra på etanol!

Jag har en Volvo 940 2,0 -93, kan jag köra på E85?

Ja det går utmärkt, alla bensinbilar både gamla och nyare kan man köra på upp till 30-50% E85 utan åtgärd. Men börja med runt 20% och öka sedan på vart efter det går bra. Med mina bilar har det gått bra upp till cirka 50% helt utan åtgärd. Efter att jag nollställde minnet i styrboxen på Mondeon, genom att lossa pluskabeln på batteriet i cirka 15-20 min, körde jag 5000 mil på runt 60-70% E85. Helt utan problem eller andra driftstörningar, inte ens vid kallstart i minusgrader utan motorvärmare! Se längre ner på sidan om konvertering till ren etanoldrift. Observera att inte alla bilar tål att man lossar batterikabeln på detta sätt, vissa bilar kan till och med behöva transporteras till verkstad med bärgare när de "tappat minnet". Kolla i instruktionsboken eller hör med din bilverkstad vad som gäller för din bil.

Kan man köra andra motorer än bilar på etanol?

Javisst, i princip alla bensinmotorer kan gå på etanol: gräsklippare, snöslungor, båtmotorer, motorcyklar, you name it! Till tvåtaktsmotorer krävs att syntetoljan måste bytas ut. Castrol har en vegetabilisk olja som passar till E85 (Castrol M). Jag har själv använt den i några år nu, med bra resultat. Även Shell lär ha en tvåtaktsolja som ska passa, den heter Advance. Jag har själv kört både gräsklippare (4-takt) i åtta år utan några problem, och motorcykel helt på E85, vidare så konverterade jag mycket enkelt min gamla snöslunga. Den spritt nya snöslungan är jag dock lite feg med än så länge, den kör jag på 40% etanol.

Hur är det med etanolens korrosiva egenskaper?

Jag har inte haft några som helst problem med etanolens korrosiva egenskaper, och inte heller hört om någon annan som haft det. Jag tror att det ofta har förväxlats med metanol och just den är mycket agressiv mot metall. Håller man bara bränsleslangar mm hela och fräscha så är det ingen större skillnad på om det är bensin eller etanol det rör sig om, och det är bland annat av min egen erfarenhet.

Jag har haft fortlöpande koll på mina samtliga bilar vad gäller detta med korrosiviteten och andra eventuella läckor, men det har inte varit några problem. Jag hade tidigare tanken nermonterad på Hondan och inspekterade bland annat den invändigt som är i plåt, utan att finna något som avviker från det normala. Vidare så är även den utrustad med katalysator och alla av SBP mätbara avgasvärden dom senaste åren har varit klart godkända med olika blandningar.

Hur gör man för att kunna köra helt och hållet på E85?

Rent generellt kan man säga att bilen då behöver ungefär 20-30% mer bränsle och mindre luft in i motorn jämfört med bensindrift, 14,5:1 för bensin och 9:1 för etanolen. Det finns olika sätt att göra detta, t ex i en förgasarbil kan man beroende på typ byta till större munstycken eller bara justera bränslenålen för att få rätt bränsleblandning. I en bil med insprutning får man ordna ett högre bränsletryck eller större insprutare. Se även nästa fråga om insprutning.

Hur bygger man om en modern bil med insprutning till att köra på ren E85?

Tidigare var det enklaste och billigaste sättet att montera en bränsletrycksregulator på returledningen och därigenom höja bränsletrycket. Detta använde jag själv i flera år i mina bilar. (Se första sidan samt bild nedan. Manometern på bilden följer inte med tryckregulatorn, men den kan man köpa löst och enkelt montera.)

Men numera finns det en smidigare lösning, om än något dyrare. Det är en elektronisk FFV-box, som gör det möjligt att enkelt växla mellan bensin- och etanoldrift. Det finns flera olika modeller av detta, själv har jag en AutoFFV som jag är mycket nöjd med. Den importeras från Brasilien, där de har lång erfarenhet av att köra på etanol. Det finns numera också flera svenska varianter, se mina länkar för återförsäljare av olika FFV-boxar. Personligen tycker jag att det är både bättre och smidigare att satsa på någon av dessa styrboxar istället för att själv labba med regulatorer och inställningar, även om också det har funkat bra.

Det som är så bra med dessa lösningar är att det är mycket lätt att återställa bilen till bensindrift om man nu skulle vilja. På de moderna FFV-boxarna behöver man inte ens ställa om någon kontakt, de är helt bränsleflexibla och känner själva av vilken bränsleblandning som finns i tanken.

Konverterad Fordmotor


www.etanolexperten.se
© Copyright 2003-2015 Hallgren